Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • 0800 90 270
IVLA I De Intergemeentelijke V

Je afvalproductie opvolgen of een ophaling van grofhuisvuil aanvragen? Het kan allemaal online. Maak snel je login aan!

  • by:
  • January 1st, 2017
  • Category:

Geen klein elektro of batterijen bij PMD


Steeds meer speelgoed, batterijen en klein elektro belanden in de blauwe zak, terwijl deze zaken er helemaal niet thuishoren. Ze zorgen immers voor brandgevaar.

geen batterijen in PMD

Geen elektro of batterijen bij PMD!

Sinds de uitbreiding van de sorteerregels mag er veel meer in je PMD-zak. Maar sommigen gaan net iets te ver in hun enthousiasme om meer te sorteren. Zo vinden we steeds meer voorwerpen in de blauwe zakken die er helemaal niet thuishoren: speelgoed, batterijen en klein elektro zoals scheerapparaten, afstandsbedieningen, bankkaartlezers en opladers.

Dat lijkt misschien onschuldig, maar dat is het in de praktijk niet. Ze zorgen immers voor extra brandgevaar in onze sorteercentra. De grote boosdoeners zijn de lithiumbatterijen, die kunnen ontbranden en zelfs steekvlammen of kleine explosies veroorzaken. Zo ontstonden helaas al verschillende brandjes in de sorteercentra.

De boodschap is dan ook duidelijk: denk aan de veiligheid van de mensen die werken in de sorteercentra en breng je batterijen en elektro naar de inzamelpunten van Bebat en Recupel.

Hoe zit dat ook alweer?

PMD > enkel verpakkingen. De P in PMD staat voor plastic verpakkingen. Alle andere (grote) plastic voorwerpen, zoals speelgoed of emmers, breng je best naar je recyclagepark. Meer informatie op www.fostplus.be.

Elektro > Recupel. Met oude elektrische en elektronische apparaten kan je terecht in alle Recupel-inzamelpunten, waaronder recyclageparken, Kringwinkels en elektrozaken. Meer informatie op www.recupel.be.

Batterijen > Bebat. Gebruikte batterijen die je kan verwijderen uit het toestel, geef je af in een van de vele Bebat-inzamelpunten over het hele land, waaronder de meeste recyclageparken en supermarkten. Meer informatie op www.bebat.be.