Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • 0800 90 270
IVLA I De Intergemeentelijke V

Je afvalproductie opvolgen of een ophaling van grofhuisvuil aanvragen? Het kan allemaal online. Maak snel je login aan!

Voedsel is goud, verspillen is fout

Uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM blijkt dat we in Vlaanderen zonder het te beseffen kampioenen zijn in voedsel verspillen. Brood, groenten en fruit verspillen we het vaakst, elk goed voor meer dan 35.000 ton. Daarnaast verspillen we ook meer dan 30.000 ton aan bereide gerechten. Gigantische cijfers.

Daarom slaan nagenoeg alle Vlaamse afvalintercommunales de handen in elkaar om meer bewustwording te creëren rond voedselverlies en hoe we het kunnen vermijden. De campagne wordt mee gesteund door Interafval, OVAM, Vlaco en Foodwin.

Het belooft een pittige driekamp te worden met de disciplines bewust aankopen, slim bewaren en restjes redden. Gelukkig worden we gecoached door drie topatleten. Hun tips brengen je al een pak dichter bij die gouden medaille!

Lokale acties

IVLA brengt de tips ook tot bij jou, want de restjesfoodtruck gaat dit najaar op tour door onze regio. We houden halt in:

  • Brakel: markt woensdagvoormiddag 18 september
  • Oudenaarde: markt donderdagvoormiddag 19 september
  • Wortegem-Petegem: recyclagepark zaterdagnamiddag 21 september (van 14u-17u)
  • Ronse: markt zaterdagvoormiddag 5 oktober
  • Maarkedal: Etikhove kermis zondagnamiddag 6 oktober
  • Zwalm: dag van de trage weg zondagnamiddag 20 oktober

Kom zeker eens langs en proef van de lekkere hapjes die jij op basis van restjes uit jouw koelkast zou kunnen klaarmaken!
Een samenwerking met Vlaco vzw.

Ben je klaar voor de ultieme test? Neem dan deel aan onze IVLA-voedselquiz en maak kans op een unieke kookdemo of een restjeskookboek.
De winnaars worden geselecteerd op basis van wie de hoogste score haalt en wie het dichtst bij het correcte aantal zit voor de schiftingsvraag. Bij dubbele inzendingen telt enkel de eerste inzending. Deelnemen kan tot en met 8 oktober 2024.

De kookdemo gaat door op 30 oktober 2024 van 19u tot 22u in het Bernardustechnicum te Oudenaarde. De winnaars worden voor 10 oktober op de hoogte gebracht via e-mail. Andere deelnemers ontvangen iets later een bericht voor hun prijs. Niks ontvangen? Controleer dan zeker ook je spam!

De drie disciplines naar minder verspilling

Bewust aankopen

Beginnen doen we bij het begin: het moment dat je voeding aankoopt. Voor je naar de winkel gaat, kan je al heel wat stappen ondernemen om voedselverlies te beperken.

  • Schrijf het op
    Hang een boodschappenlijstje aan de koelkast, of leg het op het aanrecht. Is de kaas op? Schrijf het op. Begonnen aan de laatste fles melk? Schrijf het op. Zo kan je stelselmatig bijhouden wat je nodig hebt. 
    Je kan dit ook op je smartphone bijhouden. Verschillende supermarkten hebben een eigen boodschappen-app beschikbaar. Naast apps van supermarkten heb je ook andere apps die je helpen bij het opstellen van een weekmenu. Ontdek ze in de app stort of op Google Play.
  • Maak een weekmenu op
    Door op voorhand vast te leggen wat je zal eten, kan je ook rekening houden met hoe je restjes in een volgende maaltijd kan verwerken. Heel handig als je weet dat je op een bepaalde dag bv. minder tijd zal hebben om te koken. 
    Ook hier bestaan reeds handige apps voor!
  • Hou je aan je lijstje
    Laat je in de winkel niet verleiden door al dat lekkers, maar probeer je lijstje te volgen. Zeker als het om voedsel gaat dat snel bederft. Probeer groenten en fruit ook in losse stuks aan te kopen, zo koop je enkel wat je echt nodig hebt.

 

Meer tips

Slim bewaren

Je hebt je inkopen gedaan én je hield je aan het lijstje. De bronzen medaille is binnen!
Volgende etappe: hoe kunnen we onze voeding het langst bewaren?

  • Ken je koelkast
    Wist je dat je sommige voedingsmiddelen beter helemaal boven- of onderin de koelkast bewaart? Zo is het net iets warmer in de deur en het bovenste schap van de koelkast. Dat is een ideale plek om melk- en zuivelproducten te bewaren, of confituur en drank.
    Sommige groenten- en fruitsoorten bewaar je trouwens beter helemaal niet in de koelkast. Denk maar aan tomaten, komkommers en bananen.
  • FIFO
    Vermijd dat je helemaal achterin je koelkast nog bedorven restjes vindt... Pas FIFO toe! 
    FIFO betekent 'First in, first out', of met andere woorden: zet de producten die eerst op moeten, ook vooraan in je koelkast, zodat je ze niet vergeet.
  • Bewaartechnieken
    Er bestaan verschillende bewaartechnieken zoals opleggen, wecken, drogen, op alcohol bewaren, ... Online vind je daar heel wat tips over.
    Je kan ook de masterclasses van Foodwin hieronder bekijken voor meer info over bewaartechnieken.

 

Meer tips

Red de restjes

Bewaren is één ding, maar je moet natuurlijk nog opeten wat je bewaard hebt. Ga creatief met je restjes aan de slag en kroon jezelf tot kampioen!

  • Eet je restjes op of vries ze in
    Als je weekplanning goed zat, heb je wellicht net genoeg klaargemaakt voor een extra portie op een dag waarop je geen tijd hebt om te koken. Je kan de restjes natuurlijk ook invriezen voor een drukke dag later op de maand.
  • Geef restjes mee aan je bezoek
    Kook je voor een grote groep mensen? Vraag je gasten vooraf om een bewaardoosje mee te nemen en deel de overschotten uit. Vooral heel nuttig tijdens een barbecue.
  • Verwerk je restjes in een nieuw gerecht
    Met oud brood of een restje pasta kan je nog heel wat lekkers op tafel toveren. Laat je inspireren door de Plan-eet app van Vlaco vzw, of de wat-je-nog-liggen-had GPT van de kostwinners.

Restjesrecepten

Bekijk de masterclasses van Foodwin

Ontdek de tipboekjes van Vlaco

Tipboekje brood

Inspiratie nodig over wat je allemaal met restjes brood kan klaarmaken? Download snel het handige tipboekje van Vlaco vzw.

Tipboekje vlees en vis

Gooi je restjes vlees, vis of beleg niet zomaar weg! Ontdek in het tipboekje van Vlaco vzw wat je er nog allemaal mee kan doen.

Tipboekje groenten en fruit

Heb je nog restjes groenten en fruit? Geen nood, met het tipboekje van Vlaco vzw verwerk je ze in een handomdraai tot een nieuw gerechtje.

Handige apps en tools

Plan-eet

Download deze gratis app van Vlaco vzw voor IOS of voor Android.
Je kan je eigen profiel bijhouden om te weten te komen hoeveel voedsel jij verspilt. Door challenges af te werken kan je doorgroeien naar het profiel 'gouden bord'. Naast nuttige algemene info zijn er ook heel wat lekkere restjesgerechten op de app te vinden.

Wat-je-nog-liggen-had-GPT

Met deze tool van De Kostwinners hoef je nooit meer je hoofd te breken over de vraag 'wat schaft de pot vandaag?'. Geef gewoon in wat je nog in huis hebt liggen en de AI geeft jou een recept. Handig, toch?

Test het snel zelf.

Too good to go

Met deze handige app kan je overschotten van restaurants, supermarkten, bakkers, ... voor een zacht prijsje op de kop tikken. Je weet vooraf niet wat er in jouw pakket terecht zal komen. Indien je allergisch bent voor bepaalde zaken, vraag je best meer info bij de handelaar zelf.
Je kan er ook verrassingsdozen aan huis laten leveren. Deze dozen bevatten producten waarvan de verpakking bv. een drukfout bevat of licht beschadigd is, waardoor ze niet in de winkel terechtkomen. Je koopt ze aan de helft van de winkelprijs.

Download de app in de App Store of via Google Play.

No Waste - koelkast in orde

Op deze website vind je heel wat tips over hoe je je koelkast kan organiseren, wat er wel of niet in mag, hoe je best diepgevroren vlees/vis ontdooit en nog veel meer. Ook over het onderhoud van je koelkast of diepvriezer kan je heel wat informatie terugvinden.

Neem zeker een kijkje op koelkastinorde.be.

Whatsappgroep

Heb je vragen rond hoe je bepaalde voedingsmiddelen beter kan bewaren, wat je kan doen met restjes, ...? Sluit je aan in de 'voedsel is goud masterclasses' whatsappgroep.

No food to waste

Horeca Vlaanderen stimuleert horecazaken om ook een bewust beleid te voeren tegen voedselverspilling. Chefs die zich hiervoor willen engageren, kunnen het chef's charter ondertekenen. Zo kan jij als consument met een gerust hart uit eten gaan. Meer info op nofoodtowaste.be.