Sorteer met gemak, dankzij de bruine bak
Er is de voorbije jaren heel wat rond te doen geweest: de selectieve inzameling van GFT (groente-, fruit- en tuinafval, en etensresten). Vanaf januari 2026 is het eindelijk zover en kan je je GFT apart aanbieden in een GFT-container: de bruine bak!
Maar wat betekent dat voor jou? En waarom zou je deelnemen aan nog een selectieve inzameling?
We zetten hier alles even op een rijtje.
Elk huishouden ontvangt ook alle info per post. De brieven worden niet overal tegelijk bedeeld, dus in sommige gemeenten kan het iets langer duren voor je deze ontvangt.

Waarom een selectieve inzameling?
Op dit moment verdwijnt GFT in het restafval en wordt het dus verbrand. Dat is zonde! GFT is namelijk een waardevolle grondstof waar je compost en groene energie mee kan produceren.
- Compost verbetert de bodemstructuur, zorgt voor een betere infiltratie van water én houdt het water ook beter vast, waardoor er minder kans is op uitdroging van de bodem.
- Met groene energie kunnen we heel wat gezinnen en bedrijven van warmte en elektriciteit voorzien.
Bovendien zal ook onze afvalberg kleiner worden, want GFT verdwijnt uit ons restafval. Van zodra de selectieve inzameling start in januari 2026, wordt het verboden om nog GFT bij het restafval te gooien. Dit is een belangrijke stap in het behalen van onze restafvaldoelstelling tegen 2030. Deze doelstelling werd in het Lokaal Materialenplan 2023-2030 vastgelegd op 90 kg per inwoner per jaar voor onze regio.
Redenen genoeg
Naast de voordelen voor het milieu en de impact op ons restafvalcijfer, zijn er voordelen genoeg voor jou om deel te nemen aan deze selectieve inzameling.
- Vanaf 2026 is het verboden om GFT bij het restafval aan te bieden. Een bruine bak helpt je om correct te sorteren en een boete te vermijden.
- Wie kippen heeft, kan heel wat GFT kwijt in de kippenren. Toch kan een kleine bruine bak van 40 liter nog handig van pas komen.
- Etensresten trekken ongedierte aan. Dit kan je vermijden door niet teveel etensresten in één keer bij de kippen te gooien. De overschot kan je kwijt in de bruine bak.
- Ook wat de kippen niet lusten, kan je erin kwijt.
- Heel wat gezinnen doen aan thuiscomposteren. In je compostvat of -bak kan je echter geen gekookte etensresten kwijt. Ook zieke plantjes gooi je er beter niet in, want de temperaturen worden niet hoog genoeg om de ziektekiemen te doden. Een kleine GFT-container is de ideale oplossing.
Wat moet jij doen?
Eigenlijk hoef je niks te doen. In onze regio ontvangt iedereen automatisch een bruine bak. Op die manier willen we correct sorteergedrag zo gemakkelijk mogelijk maken.
Het volume van je bruine bak wordt afgestemd op het volume van je restafvalcontainer. Het enige wat jij nog hoeft te doen is correct sorteren.
Wie geen bruine bak wenst of liever een ander volume ontvangt, kan dit heel eenvoudig laten weten via ivla-gft.mijncontainer.be of via de GFT-infolijn 0800 98 002. Let op: je moet wel reeds onze brief ontvangen hebben, want daar staat een persoonlijke code in om jouw keuze door te kunnen geven. De brieven worden in de loop van juni en begin juli verzonden.
Profiteer van een gratis thuislevering
Standaard leveren we de bruine bak gratis aan huis. Wie de bruine bak echter weigert en na 12 december 2025 toch nog een GFT-container wenst, zal een handlingkost van € 10 betalen. Voor nieuwe inwoners blijft de levering gratis.
Over de bruine bak
Over GFT
Met dank aan collega-intercommunale IVM voor de samenwerking aan de campagne.