Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • 0800 90 270
IVLA I De Intergemeentelijke V

Je afvalproductie opvolgen of een ophaling van grofhuisvuil aanvragen? Het kan allemaal online. Maak snel je login aan!

  • by: IVLA
  • January 1st, 2017
  • Category:

Stand van zaken GFT


Nu we zicht hebben op de impact van de verdere uitwerking van deze inzameling, werd beslist om te starten vanaf januari 2026.

De overheidsopdrachten werden uitgeschreven en gepubliceerd, de offertes werden geëvalueerd en gegund. We hebben dus een duidelijk zicht op de financiële impact van deze nieuwe inzameling.

Ook de lokale besturen moeten nu de nodige tijd krijgen om zich hierop voor te bereiden en zo een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over de tarifering. 

Vanuit de lerende netwerken van VVSG wordt afgeraden om te starten in het hoogseizoen, omdat er bij een nieuwe inzameing in de startfase wel wat problemen kunnen opduiken. In het hoogseizoen zou dit de dienstverlening te veel kunnen verstoren. Vandaar het advies om op te starten in de winter.

Om deze redenen zal de selectieve inzameling starten vanaf januari 2026. 

Hoe zal je een GFT*-container kunnen krijgen?

Voor het uitzetten van de containers werden heel wat zaken in overweging genomen. Uitgangspunt is dat het voor de burger zo gemakkelijk mogelijk moet zijn. Verder houden we ook rekening met de kosten. Zo is het voordeliger om de containers binnen een bepaald tijdsbestek te kunnen uitzetten. Als inwoners een container moeten aanvragen, bestaat de kans dat ze dit uit het oog verliezen en een aanvraag na de vooropgestelde deadline doen. Dan is de kans groot dat we gedurende lange tijd containers moeten blijven uitzetten.

Om dit te vermijden, kiezen we voor een 'negatieve enquête'. Dit houdt in dat ieder huishouden standaard een 120 L container zal krijgen, tenzij ze vooraf aangeven dat ze geen container wensen, of een ander volume wensen.

  • Je moet dus enkel actie ondernemen als je geen container of een grotere/kleinere container wenst.
  • Wie niet reageert, zal een 120 L container ontvangen.

Uiteraard wordt hier vooraf over gecommuniceerd. Elk huishouden ontvangt een mailing per post met alle nodige info. Een tweetal weken voor het uitzetten van de containers wordt nog een herinnering verzonden. Zo kan je alsnog de container weigeren of een ander volume aanvragen.

Gezien de containers pas eind 2025 zullen worden uitgezet, heeft het geen zin om nu reeds te mailen of bellen om te laten weten dat je geen container wenst. Dit zou enkel tot fouten leiden.

Bruine bak

De GFT-containers zullen bruin zijn. Aangezien onze containers voor restafval donkergroen zijn, leek het niet opportuun om lichtgroene containers voor GFT te gebruiken. Dit zou voor vewarring in de communicatie kunnen zorgen.

De kleine containers van 40 L zullen wieltjes hebben voor extra gebruiksgemak, omdat GFT zwaar kan wegen.

Qua volumes zal je ook keuze hebben tussen een 40 L, 120L en een 240 L, net zoals voor restafval.

Volgende stappen

 

  • Een volgende belangrijke stap in het proces, is het vastleggen van de tarieven. Dit vergt de nodige voorbereiding en afstemming.
  • De mailings en de communicatiecampagne worden verder uitgewerkt.
  • We merken dat er bij appartementsbeheerders enige bezorgdheid leeft over de praktische uitwerking van de nieuwe inzameling. We proberen de syndici aan te schrijven om samen met hen een gepaste oplossing te zoeken.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief. Deze wordt trimestrieel verzonden (als er relevant nieuws te melden is over de stand van zaken rond de GFT-inzameling).
 

*GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval.

Flankerend beleid

IVLA voerde dit jaar reeds een flankerend beleid om zoveel mogelijk GFT uit het restafval te houden. 

  • De verschillende infosessies in samenwerking met Vlaco vzw konden op heel wat interesse rekenen.
    Dit najaar staan er nog 2 infosessies gepland.
  • De groepsaankoop kippen blijkt moeilijk te organiseren. We onderzoeken andere pistes, zoals bv. een subsidiereglement voor toebehoren voor kippen.
  • De campagne tegen voedselverlies 'Voedsel is goud' is volop bezig en krijgt dit najaar nog een boost in onze regio. Zo komt de restjesfoodtruck naar verschillende plaatsen in ons werkingsgebied en kan je een unieke kookdemo met Foodwin winnen.
  • We blijven compostvaten en -bakken aan een voordelig tarief aanbieden.