Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • 0800 90 270
IVLA I De Intergemeentelijke V

Je afvalproductie opvolgen of een ophaling van grofhuisvuil aanvragen? Het kan allemaal online. Maak snel je login aan!

Onze ervaringen met een wormenbak

Wie geen tuin heeft maar toch wil thuiscomposteren, kan gebruik maken van een wormenbak. IVLA neemt de proef op de som en test de Urbalive wormenbak uit op kantoor. Hier lees je onze ervaringen.

wormenbak

Heb je een vraag?

Bij de algemene info over wormenbakken vind je misschien een antwoord. Je mag ons uiteraard ook gewoon contacteren via info@ivla.be.

De opstart

We hebben de wormenbak sinds 19 maart 2024. De wormen werden bij een wormenkweker besteld en werden dus met kweekgrond meegeleverd. Omdat er in die kweekgrond nog ruim voldoende voedingsstoffen aanwezig waren, duurde het wel een tijd voor de wormen overschakelden op ons GFT-afval.
We gaven in het begin dan ook heel weinig GF. Daardoor stond de bak lange tijd vrij droog. De wormen kropen samen in de hoekjes, waar meer vocht zat. Door meer GF toe te voegen, kwam dit weer goed. We merkten op dat de wormen goed actief werden vlak onder de oppervlakte.
Je kan overigens ook gewoon wat water toevoegen aan de wormenbak als je merkt dat die te droog staat. 

Een wormenbak die te nat staat,moet je ook vermijden. Dan slibt de aarde toe en sterven de wormen. Merk je dat de wormenbak te vochtig is, voeg dan wat kartonsnippers (onbedrukt karton) of houtschilfers toe en wacht enkele dagen voor je er weer GF in gooit.

Wij doen een korte dagelijkse check om te controleren of er geen wormen in de percolaatbak gevallen zijn. Een dode worm in het percolaat kan namelijk hard beginnen stinken.
Omdat er een filter tussen de percolaatbak en de onderste laag zit, komt dit gelukkig niet vaak voor.

Geleerd door 'trial and error': sinaasschillen kunnen in de wormenbak, maar wees zuinig met het vruchtvlees. Dit kan een heel straffe geur veroorzaken. Is natuurlijk wel makkelijk te verhelpen door het teveel weer uit de bak te halen.

Na verloop van tijd zagen we heel wat babywormpjes in de bak. Dit toont aan dat de populatie zich goed aanpast aan de hoeveelheid aangeboden GFT.

Je zal ook regelmatig iets zien kiemen in de bak, afhankelijk van wat je erin gooit natuurlijk. Wij hebben al een verzameling plantjes uit de bak gehaald en wachten nieuwsgierig af naar het resultaat. Wil je de plantjes niet houden? Trek de wortel dan los en laat de rest in de bak zitten.
Hou hier wel rekening mee als je de compost gaat gebruiken: er kunnen zaden in zitten die nog niet ontkiemd zijn. Wanneer je de compost in de tuin of voor kamerplanten gebruikt, kan er dus een extra plant komen piepen. Een tip om dit te vermijden, is om de compost eerst een tijd in het licht te zetten zodat de zaadjes ontkiemen en je ze kan verwijderen.

Nieuwe laag

Begin juni zat de eerste laag van de bak al goed vol. Tijd om met een nieuwe laag te starten dus! 

Om de compost in de huidige laag de kans te geven om te drogen, hebben we deze bovenop de nieuwe laag geplaatst. Indien je de nieuwe laag bovenaan zou zetten, zou het vocht van het GFT terug door de compost sijpelen en kan deze dus niet drogen. De wormen die we tegenkwamen, werden reeds 'verhuisd' naar de nieuwe laag. In principe doen ze dit uit zichzelf, als er geen voedingsstoffen meer in de huidige laag zijn.

Omdat de nieuwe laag onderaan de bak wordt toegevoegd, hebben we de bodem van deze laag met kartonsnippers bedekt vooraleer er GFT aan toe te voegen. Zo vermijden we dat de wormen te snel op de filter belanden en misschien in de percolaatbak kruipen.

Sinds het toevoegen van de nieuwe laag, merken we dat er af en toe toch eens wormen uit de bak kruipen. Het gaat om af en toe een enkele verstekeling. Een mogelijke oorzaak is dat de bak nu misschien iets te nat staat (we bieden veel meer GF dan T aan, dus misschien niet voldoende droge fractie).

Eerste percolaat

Het GFT wordt nu gretig aangevoerd, wat betekent dat de bak veel vochtiger staat en er dus ook meer percolaat ontstaat. Zo'n 20 dagen na het starten met de nieuwe laag hebben we voor het eerst het percolaat afgetapt. Een mooie opbrengst van 200 ml.
Dit percolaat wordt sterk verdund met water (1 deel percolaat en minstens 10 delen water), vooraleer we het aan de planten geven. Om het effect goed te kunnen zien, zullen we testen bij twee dezelfde planten waarvan we bij een het percolaat en de wormencompost zullen toevoegen en bij de andere niet. We zijn benieuwd naar het resultaat!