Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • 0800 90 270
IVLA I De Intergemeentelijke V

Je afvalproductie opvolgen of een ophaling van grofhuisvuil aanvragen? Het kan allemaal online. Maak snel je login aan!

  • by: IVLA
  • August 1st, 2022
  • Category:

Uitleendienst herbruikbare bekers


Sinds 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik op álle evenementen in Vlaanderen verboden. Alleen petflessen en blikjes zijn nog toegestaan, als de organisator kan aantonen dat minstens 95 % wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 zijn ook die recipiënten verboden.

herbruikbare bekers

Wens je als verenigingen een activiteit te organiseren? 
Weet dan dat IVLA in samenwerking met De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen 15.000 herbruikbare bekers ter beschikking stelt.

Indien je als verenigingen en/of stadsdienst actief bent binnen het gebied van IVLA (Lierde, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Maarkedal, Horebeke, Brakel en Zwalm) dan kun je deze herbruikbare bekers ontlenen aan een bedrag van 0,08 euro/beker. Dit bedrag omvat de huur, afwassen en drogen van de bekers.  De bekers worden in makkelijk hanteerbare bakken ter beschikking gesteld. Belangrijk is dat je op jouw evenement een inwisselsysteem voorziet (bv. via een kleine waarborg) om bezoekers aan te sporen de bekers terug in te leveren. Op aanvraag kunnen de bekers ook buiten het werkingsgebied van IVLA ontleend worden.

Info

Wens je bekers te ontlenen of had je graag meer informatie? Neem dan contact op met projectverantwoordelijke Maarten. Dit kan telefonisch via 0491 15 86 31 of via mail op herbruikbarebekers@kwzov.be

Wetgeving rond cateringmateriaal

Eventorganisatoren zijn volgens artikel 5.3.12.1 van het VLAREMA verplicht om herbruikbare bekers te gebruiken. Er geldt een uitzondering op petflessen en blikjes, maar enkel indien organisatoren hiervoor in een systeem voorzien dat garandeert dat minimaal 95% van die éénmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. De bewijslast hiervoor ligt bij de organisator.
Vanaf 1 januari 2025 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden.

Daarnaast zijn organisatoren sinds 3 juni 2023 verplicht om voor herbruikbaar drink- en eetgerei een inzamelsysteem te voorzien dat 90 % retour voor hergebruik garandeert.