Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • Opmerkingen, vragen of wens je meer inlichtingen? Neem contact op met de gratis IVLA-infolijn op het nummer

  • 0800 90 270
IVLA I De Intergemeentelijke V

Je afvalproductie opvolgen of een ophaling van grofhuisvuil aanvragen? Het kan allemaal online. Maak snel je login aan!

  • by: IVLA
  • January 14th, 2022
  • Category:

Resultaten sluikstortcamera's aan glasbolsites in 2022


Om effectief te kunnen optreden tegen sluikstort en zwerfvuil rond glasbolsites, zetten we in samenwerking met de gemeenten verplaatsbare camera's in op verschillende locaties.

In 2021 werden aan de hand van twee mobiele camera's 281 overtredingen vastgesteld in onze regio. In 2022 kwamen er acht nieuwe camera's bij. Deze werden eind 2022 stapsgewijs in gebruik genomen. 
In 2022 werden 309 overtredingen vastgesteld. Het valt op dat er aan de sites waar een camera staat veel minder sluikstort is.
 
AFVAL NAAST DE GLASBOLLEN ZETTEN IS OOK EEN VORM VAN SLUIKSTORT
 

Het overkomt iedereen van ons wel eens. Je hebt je glas van een paar weken verzameld en de verzamelbak begint stilletjes aan uit te puilen. Met andere woorden: hoog tijd om naar de glascontainer te gaan. Bij je aankomst zie je dat de glascontainer overvol is en dat ernaast ook al een mooie verzameling staat. De verleiding is dus groot om jouw glazen flessen en bokalen er netjes bij te zetten. Je hebt nu éénmaal de moeite gedaan om je glas te verzamelen en tot hier te komen. Ze staan nu toch in de buurt vanwaar ze terecht moeten komen. Doe het niet!

Waarom?

  • Vuil trekt vuil aan. Na de vijf glazen flessen, komt er ook nog een zakje huishoudelijk afval bij en een oude versleten paraplu en we zijn vertrokken richting stortplaats.
  • Vuil glas trekt ongedierte aan. Niemand vindt een muizenplaag of een zwerm wespen tenslotte  aangenaam.
  • Het brengt extra werklast met zich mee. Glasbollen legen ze meestal machinaal met een vrachtwagen. Bijgeplaatst glas ruimen ze genoodzaakt handmatig op.
  • Glas naast de glasbol zetten verkleint de kans op recyclage. De kans bestaat dat het bijgeplaatst glas opgeruimd wordt met het andere afval dat er naast te vinden is.

Neem je glas terug mee naar huis en kom later even terug of ga verder naar een volgende glasbol of het recyclagepark.

resultaten sluikstortcamera's aan glasbolsites in 2022